Paris Open
15.-16.1.2011
Pariisi, Ranska
Uudet säännöt
Pariisin avoimissa kilpailuissa testattiin uusia sääntöjä. Virallisesti uudet säännöt otetaan käyttöön aikaisintaan v. 2012, mutta epävirallisesti niitä vielä testataan useissa Euroopan kilpailuissa.
HUOM! vartalosuoja on nyt jo pakollinen kaikissa sarjoissa (kadetit, juniorit, seniorit). Kasvomaski on pakollinen kadettien sarjoissa.
Yleistä
Testasimme elektronisia kulmatuomarin lippuja. Niiden varressa on nappi, jota kulmatuomari painaa heti, kun hän havaitsee PISTEsuorituksen. Lippujen toiminta perustuu 1 sekunnin mittaiseen aikaikkunaan, joka avautuu kun yksikin tuomari painaa nappia. Jos sekunnin kuluessa toinenkin kulmatuomari painaa nappia, kuuluu äänimerkki. Ääni ilmaisee päätuomarille, että vähintään kaksi kulmatuomaria ehdottaa pistettä, ja silloin päätuomarin tulee pysäyttää ottelu. Tämän jälkeen kulmatuomarit ilmaisevat lipuilla pisteen arvon (ippon, nihon, sanbon), ja päätuomari antaa pisteen.
Lippujen käyttö näin edellyttää kulmatuomarilta nopeutta, koska jos signaalit eivät synny sekunnin kuluessa, ei tule äänimerkkiä.
Kumite
-jokaisessa ottelussa on päätuomarin ja välitystuomarin lisäksi neljä kulmatuomaria. Päätuomari voi liikkua tatamilla tai sen ulkopuolella missä tahansa.
-huoltajien paikka on kulmatuomareiden 2 ja 3 puolella, eli aloitustilanteessa päätuomaria vastapäätä
-jotta päätuomari voi antaa pisteen, täytyy hänellä olla vähintään kahden kulman tuki (ks. edellä kohta yleistä). Päätuomari voi myös itse pysäyttää ottelun ehdottaakseen pistettä, mutta sen voi antaa vain, jos kaksi kulmaa on samaa mieltä.
-jos kaksi kulmaa liputtaa pistettä akalle ja kaksi aolle, päätuomari antaa molemmat
- jos toinen kulmatuomari liputtaa esim. ipponia ja toinen sanbonia samalle kilpailijalle, päätuomari antaa aina alemman pisteen
- jos kaksi kulma ehdottaa varoitusta ja kaksi kulmaaehdottaa pistettä samalle kilpailijalle, päätuomari voi päättää, kumman antaa. Näissä kulmatuomari ei käytä nappia, vaan liputtaa perinteiseen tapaan.
- päätuomari katsoo pääasiassa varoituksia. Myös kulmatuomari voi ehdottaa varoitusta, mutta päätuomari voi jälleen antaa varoituksen vain, jos siihen on kahden kulman tuki.
- varoituksista ei anneta enää hyvityspisteitä vastustajalle? hansoku annetaan kuten ennenkin
- viimeisen kymmenen sekunnin aikana tapahtuneesta ottelun välttämisestä (jogai, repiminen, kiertäminen ym.) annetaan suoraan hansoku-chui aina riippumatta siitä, onko ottelun välttäminen tarkoituksellista vai ei
-jos ottelijat eivät ottele aktiivisesti, heille annetaan kat. 2 huomautus n. 30 sek. kuluttua
-Hantei-tilanteessa kaikki äänestävät, jolloin päätuomarin ei tarvitse käyttää ratkaisevaa ääntään. Hantei-tilanteessa nostetaan vain lippu, ei paineta nappia.
-jos tarvitaan lääkäriä, hän hoitaa kilpailijaa aina tatamin ulkopuolella
Kata
Katassa ei käytetty shitei -kierroksia.
Liite: Paris Open 2011.pdf