Subscribe to:

Risto Kiiskilä

Henkilökuvassa Risto Kiiskilä Teksti: Pirkko

 

Risto Kiiskilä on muuttanut Saksaan jo v. 1969. Hänen oli alun perin tarkoitus olla vain puoli vuotta opiskelijavaihdossa, mutta sillä tiellä hän on edelleen. Karateharrastuksen alku oli Ristolle sattuman kauppaa, sillä hän meni ensin Saksassa judoharjoituksia katsomaan ja kokeilemaan, ja nähtyään samalla salilla harjoiteltavan karatea, hän innostuikin siitä. Risto sai opiskelupaikan Saksasta, ja työskentelikin ensin puolipäiväisesti liiketalouden alalla.

Sensei Risto KiiskiläSensei Risto Kiiskilä

Kahdessa vuodessa Risto suoritti ensimmäisen danin, edusti Saksan maajoukkueessa vuosina 1973-79 ja vuonna 1973 aloitti karaten ohjaamisen päätoimisena työnään. Risto kävi säännöllisesti Suomessa, ja Riston isä tunsi Hannu Helmisen ennestään muuta kautta. Hannu harjoitteli pienen joukon kanssa Taidoa 70-luvun loppupuolella, ja kun he näkivät Riston harjoittelevan karatea Suomessa, he ottivat yhteyttä haluten oppia lisää. Hannu opiskeli karatea Riston johdolla ahkerasti, kirjoitti muistiinpanoja ja videokuvasi tekniikoita. Näin käynnistyi shotokan-karaten harjoittelu Lahdessa poliisilaitoksen alakerrassa. Myös Tuomo kuuli veljensä kautta, että poliisilaitoksella harjoitellaan karatea, ja pyysi päästä mukaan. Tuomonkin Taidoura vaihtui karateen, ja lopulta herrat totesivat, että oli viisainta pistää seura pystyyn, jotta olisi mahdollisuus saada asianmukaiset tilat harrastamiselle. Näin siis käynnistyi Lahden Karate ja oppia saatiin alusta pitäen Ristolta 2-3 kertaa vuodessa ja väliaikanakin kirjeitse.

Risto jatkoi omaa menestyksekästä uraansa Saksassa, ja hänen parhaita kisamenestyksiän ovat mm. liittovaltion seitsenkertainen kumitemestaruus, JKA-liiton MM-hopea joukkuekumitessa v. 1977. Poikkeuksellinen menestys oli myös JKAn Japanin ”All Japan Championships” –turnauksen kolmas tila kumitejoukkueena v. 1979. Tuohon aikaan kun Japanin ulkopuolisten joukkueiden oli varsin vaikea menestyä, ainakin Japanissa. Risto on siis kilpaillut menestyksekkäästi kumitessa että henkilökohtaisissa luokissa että joukkueessa, mutta myös katassa.

Vuonna 1985 Risto perusti oman karatekoulun, KD-Ipponin Frankfurtiin. Hänen oppilaansa ovat olleet Saksan mestareita katassa ja ottelussa yhteensä 14 kertaa. Nyt hänellä on n. 170 harrastajaa, joista peräti 40 mustaa vyötä. Tällä hetkellä Ristolla on myös valmentajista koostuva valmennusryhmä Itä-Saksan puolella. Riston opetusfilosofiaan kuuluu perusajatus, että karaten traditionaalista pohjaa tulee vaalia. Traditio elää siinä, että hyvät asiat menneisyydestä pyritään säilyttämään. Aika ei kuitenkaan ole pysähtynyt, eikä karatekaan saa pysähtyä. Lajia tulee kehittää jatkuvasti niin katassa, kihonissa kuin kumitessakin. Dojo kun on Riston elävä ohjenuora, ja hyveet pätevät arkielämässäkin.

Riston mielestä karate on muuttunut vuosikymmenien saatossa paljon. Kilpailuissa ei tarvitse enää pelätä, sääntömuutoksilla lajia on muutettu turvallisempaan suuntaan. Kihoninssa ei painoteta enää pelkästään jännitystä, vaan on ymmärretty myös rentouden merkitys. Nykyisin asetetaan päämääriä ja tavoitteita, ja perehdytään, otetaan selvää asioista, eikä vain tahkota ja opita kaikkea kantapään kautta. Riston karaten tavoite on selvittää, mitä karateen kokonaisuutena kuuluu. Kun sen ymmärtää, saa selville, mistä karatessa on kysymys. Riston tapa opettaa on sellainen, että hän pyrkii antamaan oppilaalle omakohtaisen kokemuksen vaikkapa virheellisestä suoritustavasta. Tämän avulla asiat jäävät tehokkaimmin oppilaan mieleen. Karaten perusasioiden opettelun tavoitteena on antaa valmiudet kumiten harjoitteluun. Tärkeitä perusasioita ovat voiman oikeanlainen siirto, liikkumisen harjoittelu sekä alavartalon ja ylävartalon eriytyneiden liikkeiden oppiminen. Ensimmäiseen daniin asti kaikkien tulee harjoitella standardisoidusti, ikään kuin samassa muotissa. Sen jälkeen karateen tulee persoonallisia piirteitä, ja jokainen alkaa etsiä omaa karateaan.

Katassa nykyisin korostuu liikkeen kauneus ja harmonia entistä enemmän, siitä on tullut taitolaji. Tämän Risto kokee kielteisenä kehityksenä. Lahden Karatessa on Riston mielestä hyvin hoidettu valmennus, eikä seuraa tarvitse hävetä maailmallakaan. Seura on tehnyt hyvää työtä myös alueen shotokan-seurojen kehittämiseksi. Meillä on selkeä linja, jota noudatamme. Senseit ovat edelleen nöyrällä mielellä, ja haluavat oppia uutta jatkuvasti lisää. Lahden Karate jatkaa Riston aloittamaa perinnettä. Jatkossa Risto kehottaa meitä keskittymään karaten kokonaisuuden ja todellisen luonteen ymmärtämiseen. Yhtenä keinona tähän hän mainitsee bunkain harjoittelemisen ja kaiken kaikkiaan realististen pariharjoitteiden tekemisen. Riston motto: ”Feel the Ippon”